Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ προκειμένου να αναδείξουν νέο κοινοβούλιο και να εκλέξουν ταυτόχρονα νέο πρόεδρο, σε μια εκλογική διαδικασία όπου οι συντηρητικοί έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν την εξουσία τους στη βαλκανική χώρα που αγωνίζεται να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συντηρητικό κόμμα ( VMRO - DPMNE ) του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές ένα χρόνο πριν την κανονική εκλογική διαδικασία τον Ιούνιο του 2015 μετά από το επιχείρημα με τον κυβερνητικό σύμμαχό τους τη Δημοκρατική Ένωση Αλβανών ( DUI ), για την επιλογή ενός κοινού προεδρικού υποψηφίου.

Οι συντηρητικοί του Γκρουέφσκι διατηρούν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος καθώς οι δημοσκοπήσεις τους πιστώνουν με σχεδόν το 28 % των ψήφων έναντι 15 % των σοσιαλιστών του SDSM και έχουν ως στόχο να πάρουν την πλειοψηφία των 62 από τις 123 έδρες στο κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους , ο συντηρητικός Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πενταρόβσκι θα συναντηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον Ιβάνοφ να έχει ένα προβάδισμα μετά το πρώτο γύρο στις 13 Απριλίου.