Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν από τη Δευτέρα σε βάρος της Ρωσίας έχουν στόχο να σταματήσουν τις «προκλήσεις» της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να στείλουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ενέργειες αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», τόνισε από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Όσο η Ρωσία θα ακολουθεί το δρόμο των προκλήσεων αντί να προσπαθεί να επιλύσει το θέμα αυτό με ειρηνικούς τρόπους και να ενθαρρύνει μια αποκλιμάκωση, θα υπάρχουν συνέπειες και οι συνέπειες αυτές θα αυξάνονται», προειδοποίησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι λάθος να πιστεύεται ότι θα φέρει αποτέλεσμα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν μόνες, χωρίς τους Ευρωπαίους, σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τονίζοντας ότι είναι καλύτερο οι ΗΠΑ και η ΕΕ να είναι ενωμένες. Δήλωσε επίσης πως πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, πρέπει να ξέρει τί είναι πρόθυμοι να κάνουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι.

Οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη (G7) αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στοχεύοντας υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον τραπεζικό τομέα και της ενέργειας, απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αντάρτες συνεχίζουν να κρατούν από την Παρασκευή ομάδα διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, «κάθε χώρα θα ορίσει ποιες στοχευμένες κυρώσεις θέλει να επιβάλει. Οι αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν από τη Δευτέρα».

Διπλωμάτες από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν ένα πρόσθετο πακέτο κυρώσεων '2ης φάσης', όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχειών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.