Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ "δεσμεύονται απόλυτα" να συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στις έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας στο τέλος της συνάντησής τους στην Κουάλα Λουμπούρ.

"Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται απόλυτα να παράσχουν κάθε μέσο που διαθέτουν" στις έρευνες, τόνισε ο Ομπάμα.

Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα στη θάλασσα πιθανόν να συνεχιστεί για χρόνια καθώς εισέρχεται στην πιο δύσκολη φάση της, της εξερεύνησης ευρύτερων περιοχών του ωκεανού, κοντά στο σημείο όπου το αεροπλάνο πιστεύεται ότι συνετρίβη.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε από την πλευρά του ότι συμφώνησαν με τον αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια "εφ όλης της ύλης συνεργασία".

"Αυτό σηματοδοτεί μια νέα φάση στη σχέση μας, με μεγαλύτερη συνεργασία στην οικονομία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τεχνολογία. Αποφασίσαμε επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το διάλογο μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ως βασικό φόρουμ για την υψηλού επιπέδου συνομιλίες", τόνισε ο Νατζίμπ.