Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, που φέρεται να είχε κερδίσει τις καθυστερημένες εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2010, ανήγγειλε σε διάγγελμά του ότι οι πιστές στον ίδιο "Νέες δημοκρατικές δυνάμεις" βρίσκονται σήμερα "σε μικρή απόσταση από την οικονομική πρωτεύουσα, το Αμπιτζάν", προσκαλώντας τις πιστές στον έγκλειστο στο προεδρικό μέγαρο Λοράν Γκμπαγκμπό "Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας" να συνταχθούν μαζί με τον Ουαταρά, "ώστε να μην υποφέρουν κι άλλο".

"Υπηρετήστε, επιτέλους, την πατρίδα" ανέφερε επίσης στο διάγγελμά του σήμερα ο Ουαταρά, απευθυνόμενος στις "Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας". "Συνενωθείτε με τις Νέες δημοκρατικές δυνάμεις, που θα σεβαστούν τα λαϊκά αιτήματα. Όλοι μαζί, όπως το οφείλουμε στους παππούδες και στους πατέρες μας, ας οικοδομήσουμε --πρώτη φορά-- ειρηνικά την Ακτή του Ελεφαντοστού".

Γαλλία, Βέλγιο και ΗΠΑ έχουν ήδη δεχθεί στο έδαφός τους τούς πρεσβευτές του Ουαταρά.

Το διάγγελμα του Ουαταρά έγινε, αφού ο αρχηγός των "Δυνάμεων ασφάλειας κι άμυνας" διαδόθηκε ότι ζήτησε κι έλαβε προστασία στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής στο Αμπιτζάν.

Αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν σήμερα τη χρήση βαρέων αυτομάτων όπλων στις συνοικίες του Αμπιτζάν Κοκοντί και Τρεϊσβίλ, που γειτνιάζουν με τη συνοικία Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο. Πιθανολογούν οι ίδιοι ότι πρόκειται γιά πυρά πιστών στον Λοράν Γκμπαγκμπό μαχητών.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Γκμπαγκμπό "απλά κερδίζει λίγο χρόνο", αρνούμενος να συμμορφωθεί με το ευθύ κάλεσμα του Ουαταρά, στο ίδιο διάγγελμα, "να παραδώσει με τρόπο ειρηνικό την εξουσία, που κατέχει παράνομα".

Όμως κι ο πρωθυπουργός, που έχει ορκίσει ο Ουαταρά, ο Γκιγιόμ Σορό, ζήτησε με δηλώσεις του "την ταχεία, άμεση απομάκρυνση από το προεδρικό μέγαρο του Γκμπαγκμπό, καθόσον τον εγκαταλείπουν ακόμα και στρατηγοί του και βρίσκεται περικυκλωμένος".

Ένας μεγάλος αριθμός πόλεων, που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην οδική αρτηρία προς το Αμπιτζάν, έχουν πλέον περάσει υπό τον έλεγχο του Ουαταρά.

Όμως ο Ουαταρά διαθέτει, μετά από τη χθεσινή νύκτα, και το εμπορικό λιμάνι Σαν Πεντρό, από τα γνωστότερα στον κόσμο, ώστε να εξάγει κακάο, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της δυτικοαφρικανικής χώρας.