Τρεις αξιωματικούς του Ουκρανικού στρατού συνέλαβαν ομήρους στην περιοχή του Ντόνετσκ αυτονομιστές σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ την Κυριακή. Οι αυτονομιστές έχουν θέσει υπό κράτηση και στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των «δυνάμεων αυτοάμυνας» της πόλης Σλαβιάνσκ Ιγκορ Στρέλκοφ και οι τρεις (κρατούμενοι) είναι μέλη ειδικής μονάδας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας - ο διοικητής της ομάδας και οι αξιωματικοί (αντισυνταγματάρχης, ταγματάρχης και λοχαγός), και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πολεμικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Στρέλκοφ οι τρεις όμηροι είτε θα ανταλλαγούν με μέλη των ρωσόφιλων παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί στο Κίεβο ή θα παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση.

Ένας από τους διεθνείς παρατηρητές που κρατούνται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι κρατούμενοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους "ότι δεν τον άγγιξαν" και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

«Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

«Από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να επιστρέψουμε στις χώρες μας το συντομότερο δυνατό», είπε ο Σνάιντερ.

Στο μεταξύ οι διαμεσολαβητές που θα διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών, έφθασαν στην πόλη, δήλωσε σήμερα ο ντε φάκτο δήμαρχός της.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, ο ίδιος κατευθύνεται προς τον χώρο όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους διαμεσολαβητές.