current views are: 1

27 Απριλίου 2014
Δημοσίευση11:57

Νέες διαδηλώσεις κατά Μαδούρο

Περίπου 3.000 αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων να διαμαρτυρηθούν.

Δημοσίευση 11:57’
αρθρο-newpost

Περίπου 3.000 αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων να διαμαρτυρηθούν.

Περίπου 3.000 αντίπαλοι του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης των προγραμμάτων σπουδών και κατά του περιορισμού του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

«Η εκπαίδευση δεν είναι κατήχηση», «Παλεύω για μια εκπαίδευση που μας διδάσκει να σκεφτόμαστε» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών, που ήταν κυρίως νέοι.

Το υπουργείο Παιδείας της Βενεζουέλας έχει ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες διαβούλευση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των προγραμμάτων σπουδών. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τη μεταρρύθμιση λέγοντας ότι ενισχύει το σοσιαλιστικό μοντέλο που ξεκίνησε από τον Ούγκο Τσάβες ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1999 και συνεχίζεται από τον διάδοχό του, Νίκολας Μαδούρο.

Εν τω μεταξύ σε άλλες πόλεις όπως η Βαλένθια και το Μαρακαΐμπο διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι κάθε διαδήλωση πρέπει να λάβει προηγουμένως άδεια από τις τοπικές αρχές ή μπορεί να διαλυθεί από την αστυνομία, η οποία πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στο δρόμο.

Η αντιπολίτευση έκρινε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι αντίθετη προς τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτές οι νέες διαδηλώσεις ακολουθούν τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν το Φεβρουάριο και διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή τους για την αυξανόμενη ανασφάλεια και την οικονομική κρίση σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός είναι στο 60 % και εμφανίζονται πολλές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής. Στις πολυήμερες διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι πάνω από 700 τραυματίστηκαν και 180 συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


σχετικα αρθρα