Τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφτεί μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππινών νέα διμερής συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών. «Δεν το κάνουμε εξαιτίας της Κίνας» διαβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η συμφωνία θα υπογραφεί παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Ασία με μια στάση στις Φιλιππίνες.

Η νέα διμερής συμφωνία αποσκοπεί να επιτύχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να αντισταθμίσει τις προσπάθειες επιβολής της Κίνας, δήλωσαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η συμφωνία προβλέπει την ενισχυμένη «εναλλασσόμενη παρουσία» των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά όχι και την επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Φιλιππίνων στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και της ανθρωπιστικής βοήθειας και να πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρόεδρο Ομπάμα στη Μαλαισία ανέφεραν την αντιμετώπιση μίας φυσικής καταστροφής όπως τον περασμένο χρόνο με τον Τυφώνα Γιολάντα, ως παράδειγμα της μορφής συνεργασίας που θα διευκολύνει η συμφωνία.

«Δεν το κάνουμε αυτό εξαιτίας της Κίνας», δήλωσε ο Ίβαν Μεντέιρος, ο ανώτατος σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα Ασίας, όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία θεωρείται αποτρεπτικό μέτρο κατά της Κίνας.