Η Συρία εξακολουθεί να κρατάει στο έδαφός της σχεδόν το 8% από το χημικό της οπλοστάσιο ενώ εξέπνευσε η προθεσμία για την καταστροφή του, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που έχει αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η επικεφαλής του Οργανισμού Ζίγκριντ Κάαγκ είπε: "Μιλάμε για το υπόλοιπο 7,8% του χημικού οπλοστασίου που εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα, σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία".

Η ίδια πρόσθεσε ότι "περίπου το 6,5% χρειάζεται να απομακρυνθεί, ένα μικρό ποσοστό πρόκειται να καταστραφεί ανεξάρτητα από τη χώρα όπου μπορεί να γίνει (...) είναι ζήτημα πρόσβασης στην τοποθεσία".

Η Δαμασκός πρέπει να "απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις της", είπε η Κάαγκ και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί "πολύ εποικοδομητική συνεργασία".

Με βάση την αμερικανο-ρωσική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο χρόνο, η Συρία υπέγραψε τη συνθήκη απαγόρευσης χημικών όπλων και συμφώνησε να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

Η συμφωνία συνήφθη ύστερα από τις αμερικανικές απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.

Η Δαμασκός είχε δεσμευτεί να απομακρύνει από τη χώρα ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο μέχρι σήμερα και στη συνέχεια να το καταστρέψει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

TAGS