Αποδέχτηκε η Λευκωσία το δώρο από τον Σουλτάνου του Ομάν που δεν είναι άλλο από την άλλοτε θαλαμηγό του πάνω στην οποία διασκέδαζε με τις εκλεκτές παρέες του, πριν από χρόνια. Η Κύπρος θα τη χρησιμοποιήσει τώρα για την προάσπιση των εθνικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αποδοχή του δώρου αυτού έγινε κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κύπρου Κώστας Α. Παπαδήμα στο Σουλτανάτο.

Συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σουλτάνο του Ομάν, Κουαμπούς μπιν αλ Σαΐντ, του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και τις θερμές του ευχαριστίες και την εκτίμηση του για τη γενναιόδωρη προσφορά. Ο Σουλτάνος ανταπέδωσε τις ευχές προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τόνισε ότι η δωρεά του σκάφους «αποτελεί συμβολική πράξη ενίσχυσης των σχέσεων μας και έκφραση αγάπης προς την Κύπρο». Επίσης πρόσθεσε ότι θα καλωσορίσει με μεγάλη χαρά τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ομάν και ότι θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το πλοίο αυτό έως τώρα άνηκε στο Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν. Ωστόσο το εν λόγω σκάφος είναι παλιό. Ναυπηγήθηκε το 1970 , έχει μήκος 61 μέτρων, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνοι, μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβοι και οικονομική ταχύτητα 12 ναυτικά μίλια. Διαθέτει δύο πυροβόλα. Ένα «Bofors 40» χιλιοστών και ένα δίδυμο «Oerlikon» 20 χιλιοστών. Πρόκειται για τη θαλαμηγό Al Mubrukah. Αρχικώς το χρησιμοποιούσε για κρουαζιέρες ο Σουλτάνος και το 1997 το βάφτισαν "περιπολικό" και "εκπαιδευτικό". Διαθέτει δύο πυροβόλα. Ένα Bofors 40 χιλιοστών και ένα δίδυμο Oerlikon 20 χιλιοστών. Το εν λόγω πλοίο θα σταλεί τον ερχόμενο Αύγουστο στη Λευκωσία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, είχε ενημερώσει τον υπουργό του Ομάν ότι η Κύπρος έχει ανάγκη για απόκτηση θαλάσσιων μέσων για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και ζήτησε τη βοήθεια του.