Το Βερολίνο ύψωσε απόψε τους τόνους έναντι της Μόσχας λέγοντας πως η Ρωσία έχει "το καθήκον" να ασκήσει πίεση στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να απελευθερώσουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται από την Παρασκευή. 

"Η Ρωσία έχει το καθήκον να ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές ώστε τα μέλη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τα οποία κρατούνται να απελευθερωθουν το συντομότερο δυνατόν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 

Ο γερμανός υπουργός ύψωσε επίσης τους τόνους έναντι των αυτονομιστών εκτιμώντας πως "το γεγονός ότι περιέφεραν δημόσια σήμερα τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ως κρατουμένους είναι απεχθές και πλήττει κατάφωρα την αξιοπρέπεια των θυμάτων". 

"Πρόκειται για παραβίαση όλων των κανόνων συμπεριφοράς και των προδιαγραφών", που "ισχύουν σε περιπτώσεις τεταμένων καταστάσεων όπως αυτή", πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο "εργάζεται όσο το δυνατόν πιο στενά μαζί με τον ΟΑΣΕ για να υπάρξει μια καλή λύση".