Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα παραμείνει στη Λιβύη "μέχρι τέλους" για να την οδηγήσει στη νίκη κατά των εχθρών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η αυτομόληση του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα κατάφερε ένα "σημαντικό πλήγμα" στον Μουάμαρ Καντάφι, εκτιμά ο Λευκός Οίκος, ενώ ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ  θα ολοκληρωθεί όταν δεν θα υπάρχει πλέον απειλή κατά του λιβυκού 

Μιλώντας μετά την αυτομόληση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, ο οποίος μετέβη χθες στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μόνο που κατάφεραν οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης ήταν να ενώσουν τον λαό κατά του εχθρού.

"Αν αυτή η επίθεση κατάφερε κάτι, αυτό είναι ότι συσπείρωσε το λαό γύρω από τον ηγέτη και την ενότητα του έθνους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ. "Ειδικά τώρα. Βλέπουν ξεκάθαρα τον εχθρό", σημείωσε.

Επίσης ο Μούσα Ιμπραήμ, διευκρίνισε ότι ο Καντάφι και η οικογένειά του βρίσκονται στην Λιβύη και επανέλαβε ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους, τονίζοντας ότι “αυτή είναι η χώρα μας. Είμαστε δυνατοί σε κάθε μέτωπο.Δεν στηριζόμαστε σε άτομα για να ηγηθούν του αγώνα. Αυτός είναι ένας αγώνας ενός ολόκληρου έθνους. Δεν εξαρτάται από άτομα ή αξιωματούχους"

Ο Ιμπραήμ απέρριψε επίσης τις υποθέσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων ανέτρεψαν την ισορροπία υπέρ των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά του στρατού του Καντάφι ή ότι αυτές ενθαρρύνουν τους απλούς ανθρώπους να επιδιώξουν την αλλαγή μετά τη διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχία του Καντάφι.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι προειδοποίησε σήμερα ότι οι δυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη χώρας του έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων που θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

"Εάν συνεχίσουν, ο κόσμος θα μπει σε έναν πραγματικό πόλεμο σταυροφόρων. Ξεκίνησαν κάτι επικίνδυνο που δεν γίνεται να ελεγχθεί και θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους", αναφέρεται σε κείμενο του Καντάφι το οποίο διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

"Οι ηγέτες που αποφάσισαν να ξεκινήσουν σταυροφορικό πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μεσόγειο και οι οποίοι σκότωσαν μεγάλο αριθμό πολιτών στη Λιβύη, έχουν τρελάθεί από την εξουσία και θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της ισχύος στην ισχύ του νόμου", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίτορ, δήλωσε ότι η αυτομόληση του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα κατάφερε ένα "σημαντικό πλήγμα" στον Μουάμαρ Καντάφι και δείχνει ότι το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο καθεστώς του.

Η αυτομόληση του Κούσα "δείχνει επίσης ότι το περιβάλλον του Καντάφι κατανοεί ότι το καθεστώς του οδηγείται στον αφανισμό οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Καντάφι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα στοιχηματίσουν σε ένα καθεστώς που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και θα υποστούν σοβαρές συνέπειες ή αν θα τεθούν στην καλή πλευρά της ιστορίας", σημείωσε ο Βίτορ.

Την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα ότι "ένας αριθμός προσωπικοτήτων" που έχουν στενή σχέση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι εγκαταλείπουν την χώρα με προορισμό την γειτονική Τυνησία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να επιδιώξουν την οικοδόμηση ενός έθνους ή να κατευθύνουν το μέλλον μιας μετά τον Μουάμαρ Καντάφι Λιβύης

"Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι άλλη μια επιχείρηση οικοδόμησης ενός έθνους", δήλωσε σε ακρόαση στη Γερουσία ο Γκέιτς.

"Η άποψή μου, ειλικρινά, είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον της Λιβύης. Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες χώρες, τόσο στην περιοχή, όσο και οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη, οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια, ιδιαίτερα με τη βοήθεια στην ανάπτυξη της Λιβύης".

"Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να αποφύγει "την παράταση της αποστολής" που θα βάλει τις ΗΠΑ στο τέλμα μιας μεγάλης, παρατεταμένης σύγκρουσης στη Λιβύη, πρόσθεσε ο Γκέιτς.

"Πρέπει να αποφύγουμε την παράταση της αποστολής και δεν πρέπει να έχουμε μια ανοικτή, πολύ μεγάλης κλίμακας αμερικανική δέσμευση στην υπόθεση αυτή. Ξέρουμε για το Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε για το Ιράκ", τόνισε τέλος ο υπουργός Άμυνας.

 Επίσης ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα ολοκληρωθεί "όταν δεν θα υπάρχει πλέον απειλή κατά του λιβυκού πληθυσμού" αλλά είναι αδύνατον να πει κανείς πότε θα έρθει αυτή τη στιγμή

"Μπορώ απλώς να εκφράσω τη δική μου ελπίδα ότι θα βρεθεί μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν. Σαφώς και δεν υπάρχει μια λύση αποκλειστικά στρατιωτική για τη Λιβύη", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.