Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και τελευταίο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του, είχε διμερείς συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο με τον φιλιππινέζο ομόλογό του Μπενίνιο Ακίνο με τον οποίο συμφώνησε στην ειρηνική διευθέτηση των εδαφικών και κυριαρχικών διαφορών.

Οι Φιλιππίνες έχουν ζητήσει διεθνή διαιτησία για τις κινεζικές κυριαρχικές διεκδικήσεις, τις αποκαλούμενες "εννέα γραμμές", δηλαδή το 90% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έναν από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς θαλάσσιους διαύλους παγκοσμίως.

Για την θαλάσσια αυτή ζώνη διεκδικήσεις εγείρουν, εκτός από τις Φιλιππίνες, και το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ταϊβάν.

"Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο κι εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εδαφικές διαφορές στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού θα πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Ακίνο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο.

"Επιβεβαιώνουμε ότι η διαιτησία είναι μία ανοιχτή, φιλική και ειρηνική προσέγγιση στην αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης", είπε ο Ακίνο.

Νωρίτερα σήμερα, ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν σύμφωνο ασφάλειας, το οποίο θα επιτρέψει την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των αμερικανών στη χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Βολτέρ Γκαζμίν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μανίλα Φίλιπ Γκόλντμπεργκ υπέγραψαν αυτό το δεκαετούς, αρχικά, διάρκειας σύμφωνο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών πριν από την άφιξη του Ομπάμα στη Μανίλα.

Το σύμφωνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενισχυμένη "εναλλασσόμενη παρουσία" των αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες χωρίς να αποσαφηνίζει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στη χώρα με αυτές τις λεπτομέρειες να μένει να συζητηθούν από τις δύο κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε την υπογραφή του συμφώνου και διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να διεκδικήσει τις παλαιές βάσεις, ούτε να κατασκευάσει νέες, με βάση το σύμφωνο, το οποίο η Κίνα θεωρεί ότι αποσκοπεί να αναχαιτίσει την αυξανόμενη στρατιωτική της ισχύ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα" σε σημερινό του σχόλιο ασκεί κριτική κατά του συμφώνου.