Λένε πως σε ένα ναυάγιο πλοίου ο καπετάνιος οφείλει να εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο, αφότου έχει διασφαλίσει πως οι επιβάτες είναι σώοι και αβλαβής. Στο τραγικό ναυάγιο με το νοτιοκορεατικό Sewol κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντίθετα, ο καπετάνιος συνελήφθη από την κάμερα να εγκαταλείπει το σκάφος, με τα εσώρουχά του, έντρομος και κυρίως με την πρώτη σωστική βάρκα που έφτασε εκεί, αφήνοντας πίσω του να αγωνιούν εκατοντάδες παιδιά που ακολούθησαν τις εντολές του και παρέμειναν στις καμπίνες τους.

Όπως φαίνεται από τα πλάνα, ο 69χρονος Λι Τζουν-σεοκ δε φοράει τη στολή του, αλλά φοράει μόνο τα εσώρουχά του και μία μπλούζα, ενώ πιάνεται από τα χέρια των διασωστών και πηδάει από το μισοβυθισμένο πλοίο στη σωστική λέμβο, με τα γόνατα του να έχουν λυγίσει από τον... φόβο.

Η διαδικασία διάσωσης συνεχίστηκε: Ωστόσο στις βάρκες πήδηξαν μέλη του πληρώματος και έπειτα όσοι επιβάτες πρόλαβαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής, ο κυβερνήτης και οι υπόλοιποι διασωθέντες του πληρώματος δεν αποκάλυψαν στους διασώστες την ταυτότητά τους.

Ο Λι που συνελήφθη μετά τις καταγγελίες των επιβατών ότι καθυστέρησε να δώσει εντολή εγκατάλειψης του πλοίου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να εγκλωβιστούν στις καμπίνες τους και να παρασυρθούν στα παγωμένα νερά της νοτιοκορεατικής θάλασσας, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.