Οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές στην ΕΕ των 28 χωρών μελών της, οι οποίοι συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να ανταποκριθούν στην απουσία μιας «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η διαδικασία που ακολουθεί η ΕΕ για την έγκριση της επέκτασης αυτής των κυρώσεων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 18:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με τους διπλωμάτες της ΕΕ.

Τα ονόματα αυτών που προστίθενται στον κατάλογο δεν θα δημοσιοποιηθούν έως ότου δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αύριο Τρίτη.

Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε 7 Ρώσους αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στους 7 Ρώσους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και στενός σύμμαχος του Πούτιν, επιβάλλεται το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση για οποιαδήποτε μετάβασή τους στις ΗΠΑ.

Ο Σετσίν είναι το πιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του τομέα της ενέργειας, που αποτελεί στόχο των αμερικανικών κυρώσεων μέχρι στιγμής. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων στον Σετσίν, οι μετοχές της Rosneft κατέγραψαν πτώση.

Οι μετοχές της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας έπεσαν κατά 2,1% αν και οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι καμία καταχωρημένη ρωσική εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις της.

Οι υπόλοιποι που αφορούν οι νέες κυρώσεις και κατονομάστηκαν είναι ο Όλεγκ Μπελάβεντσεφ, ο Σεργκέι Σεμεζόφ, ο Ντμίτρι Κόζακ, ο Εβγκένι Μούροφ, ο Αλεξέι Πούσκοφ και ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Αυτός είναι ο τρίτος κύκλος κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στην ρωσική μεθόριο με την Ουκρανία.

Οι νέες αυτές κυρώσεις, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, επιβάλλονται σε αντίδραση στην μη τήρηση από την Ρωσία των δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα μέσα Απριλίου στην Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει στην σχετική του ανακοίνωση, οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται «σε αντίδραση στην συνεχιζόμενη παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν την δημοκρατία της Ουκρανίας και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητά της (...) και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Η ανάμειξη της Ρωσίας στην πρόσφατη βία στην ανατολική Ουκρανία είναι αναμφισβήτητη», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.