current views are: 1

28 Απριλίου 2014
Δημοσίευση19:29

Πρόωρες εκλογές ζητεί η αντιπολίτευση στη Σλοβενία

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σλοβενία ομόφωνα ζήτησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και συγκρότηση νέας κυβέρνησης για να τερματιστεί η πολιτική κρίση μετά την επιστροφή του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» (PS).

Δημοσίευση 19:29’
αρθρο-newpost

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σλοβενία ομόφωνα ζήτησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και συγκρότηση νέας κυβέρνησης για να τερματιστεί η πολιτική κρίση μετά την επιστροφή του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» (PS).

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σλοβενία ομόφωνα ζήτησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και συγκρότηση νέας κυβέρνησης για να τερματιστεί η πολιτική κρίση μετά την επιστροφή του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» (PS).

«Δεν υπάρχουν διλήμματα. Δεν υπάρχει άλλος παραγωγικός τρόπος εξόδου από την πολιτική κρίση: αλλαγή του εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό ή σύνθετο) και εκλογές» έγραψε ο Γιάνεζ Γιάνσα, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αν οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού και η ίδια η πρωθυπουργός κρατήσουν τον λόγο τους, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και θα έχουμε πρόωρες εκλογές» ανέφερε η πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Σλοβενία (Nsi) Λιουντμίλα Νόβακ, σε δηλώσεις της στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

H αρχηγός του κόμματος Νέα Σλοβενία τόνισε ότι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, μία από τις επιλογές που προτείνονται τις τελευταίες μέρες, θα αποτελέσει απλώς «μετατόπιση της ευθύνης».

«Μία κυβέρνηση που δεν έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων, που δεν είναι ενωμένη και η πρωθυπουργός της δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το κόμμα της, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Είναι λογικό να έχουμε πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε.

Ο Φραντς Μπόγκοβιτς, πρόεδρος του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS), σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι η πιο πιθανή έκβαση» υπό την προϋπόθεση τις δηλώσεις των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να ακολουθήσουν πράξεις.

«Η Σλοβενία χρειάζεται απεγνωσμένα μια ικανή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσει τη Σλοβενία έξω από την κρίση» είπε.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, ακόμη κι αν παραμείνει» συμπλήρωσε.

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» από τους συνέδρους του κόμματος, νικώντας την πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ.

Ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνοβιτς, στο συνέδριο του κόμματος που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, έλαβε 422 ψήφους έναντι 338 ψήφων που έλαβε η κ. Μπράτουσεκ.

Ο κ. Γιάνκοβιτς τόνισε ότι η κ. Μπράτουσεκ μπορεί να μείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, ένα σενάριο που φαίνεται απίθανο, καθώς οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με ένα κόμμα, του οποίου ηγείται ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας.

Μιλώντας στα περίπου 800 μέλη του κόμματος, ο κ. Γιάνκοβιτς είπε ότι η «Θετική Σλοβενία» έχει απομακρυνθεί πολύ από την πλατφόρμα του στην τωρινή κυβέρνηση καθώς εκβιάστηκε από μικρότερα κόμματα.

Η κ. Μπράτουσεκ απάντησε, υποστηρίζοντας την ανάγκη επίτευξης συμβιβασμού με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η πολιτική είναι η καλλιέργεια εύθραυστων σχέσεων με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με εταίρους που οδηγεί στην πρόοδο» επισήμανε.

Πέρσι, ο Ζόραν Γιάνκοβιτς αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόμματος το οποίο ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2011, μετά τη δημοσιοποίηση από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς έκθεσης, στην οποία αναφερόταν ότι δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για περιουσιακά του στοιχεία.

Η απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος ήταν όρος για την είσοδο πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση, με επικεφαλής το κόμμα “Θετική Σλοβενία” που διαδέχθηκε την κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα.

Η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα έπεσε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης Διαφθοράς, στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι ούτε ο κ. Γιάνσα είχε δηλώσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.


σχετικα αρθρα