Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά της Αιγύπτου ζητώντας αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημία που έχει υποστεί από την διορισμένη από τον στρατό κυβέρνηση του Καΐρου, όπως ανακοίνωσε ένας δικηγόρος που ενεργεί για το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο δικηγόρος αυτός είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια «παρατεταμένη εκστρατεία» εναντίον του δικτύου και των δημοσιογράφων της μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πέρυσι τον Ιούλιο. Το Κάιρο, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει στη διάθεσή του έξι μήνες για να προβεί σε διακανονισμό, σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια.

«Το Al Jazeera έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Κάμερον Ντόλεϊ, δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Carter-Ruck του Λονδίνου. «Το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκστρατείας της στρατιωτικής κυβέρνησης είναι ότι η επένδυση αυτή έχει απαλλοτριωθεί. Η Αίγυπτος δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να πληρώσει στο Al Jazeera μια δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση».

Εξάλλου τρεις δημοσιογράφοι του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι βοήθησαν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», μια υπόθεση η οποία αποδεικνύει, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι αρχές καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Και οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ το ίδιο το Al Jazeera τις έχει χαρακτηρίσει παράλογες.

Το Κατάρ, μια χώρα του Κόλπου που χρηματοδοτεί το Al Jazeera, υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην οποία ανήκει ο Μόρσι. Οι σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο είναι τεταμένες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου.