Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, μετά τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Τις τρεις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιτείνεται χαρακτηριστικά το πόσο πολύ σοβαρά την επιβολή (κυρώσεων) σε τομείς (της ρωσικής οικονομίας), σε απάντηση στη στυγερή μεταχείριση (...) των παρατηρητών στο Σλαβιάνσκ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός.

Οι άοπλοι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή και έκτοτε κρατούνται στο Σλαβιάνσκ.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον θα διασφαλίσει ότι η άρνησή της να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν αποτελεί απλώς και μόνο σχήμα λόγου.

Από τις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν εν μέρει στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία, αφού συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα να προσθέσουν τα ονόματα 15 Ρώσων αξιωματούχων στη λίστα των κυρώσεων. Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ή να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και σε άλλους Ρώσους ή φιλορώσους.

Με τα 15 ονόματα που προστέθηκαν σήμερα στην ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων, ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον συνολικά 48 πρόσωπα.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φύγει από τη Ρωσία κεφάλαια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των εκροών του 2013. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις νέες κυρώσεις, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα ρωσικά χρηματιστήρια έχουν κακές επιδόσεις, σε σύγκριση με εκείνα των μεγάλων, αναδυόμενων αγορών.