Μια πιθανή παράταση της αποστολής παρατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία συνδέεται με την ικανότητα του Κιέβου να φροντίσει για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του οργανισμού.

«Σήμερα έχουμε την ισχυρή επιθυμία όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποστολή αυτή, αλλά επίσης να την ενισχύσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουρκχάλτερ, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών του στην Ουκρανία από 122 σε 500.

Παρόλα αυτά η απαγωγή μιας ομάδας διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλειά τους και για το αν αυτή μπορεί να διασφαλιστεί. Γι' αυτό τον λόγο ο ΟΑΣΕ θα επανεξετάσει την αποστολή του, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν επιθυμούμε να σταματήσουμε, όμως είναι ευθύνη μας να εκτιμάμε την κατάσταση τακτικά (…), οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια», επεσήμανε ο Μπουρκχάλτερ.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές παρατήρησης και επιθυμούμε η ασφάλειά τους να είναι διασφαλισμένη. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όμως υπάρχει τουλάχιστον μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν», υπογράμμισε.

Ο Μπουρκχάλτερ είπε εξάλλου ότι οι αρχές του Κιέβου πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στο θέμα της ασφάλειας, να καταβάλουν «περισσότερες προσπάθειες υπέρ του διαλόγου σε εθνικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών».

Ο ασκών χρέη προέδρου του ΟΑΣΕ υπογράμμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία στην απελευθέρωση των ομήρων και στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

«Η υποστήριξη της Ρωσίας θα είναι κρίσιμη και πρέπει τώρα να μεταφραστεί σε προόδους στη διαπραγμάτευση», είπε, προσθέτοντας ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον έχει διαβεβαιώσει ότι επιθυμεί να δει να διευθετείται γρήγορα η κατάσταση των ομήρων.

«Όμως αυτό το μήνυμα δεν έχει ακουστεί πραγματικά στη Σλαβιάνσκ και πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες ώστε αυτό να γίνει», υπογράμμισε ο Μπουρκχάλτερ.

Στο μεταξύ μιλώντας στην έναρξη της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στο Ιντερλάκεν της κεντρικής Ελβετίας, ο ελβετός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες μέλη του οργανισμού να μην δώσουν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία, διότι αυτό ενθαρρύνει τους απαγωγείς.

«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι η καταβολή λύτρων χρησιμεύει στη χρηματοδότηση νέων τρομοκρατικών ενεργειών και ενθαρρύνει και άλλες απαγωγές», υπογράμμισε.

«Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο είναι να εφαρμοστεί και να προωθηθεί μια πολιτική μη πληρωμής λύτρων», πρόσθεσε ο Μπουρκχάλτερ. «Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, πρέπει να εμποδίσουμε τη χρηματοδότησή της», κατέληξε.