Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ουτάρα ανακοίνωσε ότι σε μερικές ώρες ο έκπτωτος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία, παράλληλα ο Γενικός Γραμματές των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση προς τον Γκμπαγκμπό να αποχωρίσει από την χώρα και να αποφευχθούν πράξεις αντεκδίκησης από την αντίπαλη παράταξή του Αλασάν Ουαταρά.

Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά υποσχέθηκε ότι θα προφυλαχθεί η "φυσική ακεραιότητα" του αντιπάλου του Λοράν Γκμπαγκμπό, όπως δήλωσε ο Άλι Κουλιμπαλί πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στη Γαλλία διορισμένος από τον κ. Ουαταρά.

"Η φυσική του ακεραιότητα θα προφυλαχθεί" επισήμανε ο κ. Κουλιμπαλί προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται τώρα ο κ. Γκμπαγκμπό.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό θα παραμείνει μόνο 2-3 ώρες ακόμα στην εξουσία δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης,που έχει διορίσει ο κ. Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Επίσης ο Τσόι Γιουνγκ-τζιν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην χώρα ανέφερε σήμερα ότι οι αστυνομικοί και οι φύλακες "εγκατέλειψαν" τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό και απόμειναν για την ασφάλειά του μόνο λίγες ειδικές δυνάμεις που περιβάλλουν οι μισές το προεδρικό μέγαρο και οι άλλες μισές την κατοικία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός του Ουατάρα από τις 28 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο "Γκολφ" στην Αμπιτζάν όπου διαμένει και εργάζεται,ήρθη σήμερα.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στην Ακτή Ελεφαντοστού να αποφύγουν κάθε πράξη "αντεκδίκησης" τώρα που οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά υπερισχύουν του καθεστώτος του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Ο γενικός γραμματέας ζήτησε από τον κ. Γκμπαγκμπό να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως και “ασκεί πιέσεις προς όλες τις ενεχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης και να επιτρέψουν να πρυτανεύσουν σε όλες τις περιπτώσεις τα συμφέροντα του κράτους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Μπαν.

Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή του Ελεφαντοστού (Onuci),εξασφάλισαν σήμερα τον έλεγχο του αεροδρομίου του Αμπιτζάν.

Ο διοικητής του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, επικεφαλής εκατό περίπου στρατιωτών, παρέδωσε ειρηνικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στις δυνάμεις της Onuci, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Απόψε οι μαχητές από το στρατόπεδο του Aλασάν Ουαταρά βρίσκονταν πλέον στις πύλες του Αμπιτζάν, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, και ο επικεφαλής του στρατού του αντιπάλου του, του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Λοράν Γκμπαγκμπό, αποστάτησε.

Στο Αμπιτζάν που είναι γεμάτο οδοφράγματα των νεαρών οπαδών του Γκμπαγκμπό, επικρατούσε μεγάλη ένταση, και οι περισσότεροι άνθρωποι προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους από το φόβο μιας τελικής μάχης σε αυτή την μητρόπολη των τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Ουαταρά επέβαλε ολονύκτια απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Αμπιτζάν, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Μαρσέλ Αμόν Τανό, επικεφαλής του προσωπικού του Ουαταρά, είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν αναγκαία "για λόγους ασφάλειας" και θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ έως τις έξι το πρωί κάθε μέρα.