Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την Δευτέρα τη σύλληψη και την κράτηση των επτά στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από φιλορώσους αποσχιστές στην πόλη του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει με έντονο τρόπο την πρόσφατη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και των Ουκρανών που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Καλεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση των παρατηρητών, σώων και άνευ όρων».

«Απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή να συμβάλουν στην άμεση διευθέτηση αυτού του ζητήματος», προστίθεται.

Ο Μπαν Κι Μουν τονίζει στην ανακοίνωση ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις διεθνείς αποστολές που έχουν σταλεί στην Ουκρανία να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς παρεμβάσεις.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Η εύρεση μιας διπλωματικής και πολιτικής λύσης στην κρίση αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη εδώ και καιρό».