Άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία»AfD») και σταθερά ποσοστά για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL, το 65% των ψηφοφόρων επιλέγει τα δύο μεγάλα κόμματα, με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να αποσπούν το 41% της προτίμησης και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να μένουν σταθεροί στο 24%. Η Αριστερά χάνει μία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση και περιορίζεται στο 9%, οι Πράσινοι παραμένουν στο 10%, ενώ η AfD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 6%. Το ποσοστό των ερωτώμενων που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται σε 31%.

Στο ερώτημα που αφορά απευθείας την επιλογή καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 58% της προτίμησης, ενώ ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περιορίζεται στο 14%.

«Η δημοτικότητα της κυρίας Μέρκελ δεν έχει υποστεί καμία απώλεια. Δίνει την εντύπωση ότι νοιάζεται και κρατάει τον εαυτό της μακριά από τις μικροδιενέξεις των κομμάτων - εκλαμβάνεται έτσι ως ενός είδους 'πρόεδρος-καγκελάριος'», δηλώνει στο Stern ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.