Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών παρατηρητών μόνον εφ' όσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως η επιβολή της απαγόρευσης έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζας) και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκε στον Ντένις Πουσίλιν, αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και στον Αντρέι Πούργκιν, έναν άλλο ηγέτη της ανατολικής αυτής περιοχής, «δεν συμβάλλουν στο διάλογο».

Οι έξι παρατηρητές βρίσκονταν στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του Οργανισμου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τέθηκαν υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αφού αυτονομιστές είπαν ότι βρήκαν ανάμεσά τους έναν ουκρανό κατάσκοπο.

«Θα επαναλάβουμε το διάλογο για το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου μόνον όταν η ΕΕ απορρίψει αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε ο Πονομαριόφ. «Αν δεν αποσύρουν τις κυρώσεις, τότε θα εμποδίσουμε την πρόσβαση των αντιπροσώπων της ΕΕ και δεν θα μπορούν να φθάνουν σε μας. Θα το υπενθυμίσω στους φιλοξενουμένους μου του ΟΑΣΕ».

ΝΑΤΟ: Καμία ένδειξη ότι μετακινούνται τα ρωσικά στρατεύματα

Το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ενδείξεις ότι οι δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, παρά τη ρωσική δήλωση ότι τα στρατεύματα επέστρεψαν στις μόνιμες θέσεις τους.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε προς τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους πως οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια κοντά στα σύνορα, επέστρεψαν στις μόνιμες θέσεις τους, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφορίες που να δείχνουν αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα. Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί προς τη συμφωνία της Γενεύης και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων προκρίνοντας τη διπλωματία και το διάλογο», δήλωσε προς το Reuters αξιωματούχος του ΝΑΤΟ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του Σόιγκου.