Το Ιράκ επλήγη από νέες βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή σε 79 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται φόβοι για μια μαύρη ημέρα στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, τις πρώτες από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια διπλή επίθεση εναντίον αγοράς στο ανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσε ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας κατά την παραμονή των βουλευτικών εκλογών και την επομένη μιας σειράς επιθέσεων που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, οι περισσότεροι μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ περίπου 100 είχαν τραυματισθεί.

Οι χθεσινές επιθέσεις είχαν στόχο αυτοκινητοπομπές του στρατού και μια συγκέντρωση, αλλά κυρίως εκλογικά τμήματα στα οποία τα μέλη των δυνάμεων της τάξης καλούνταν να ψηφίσουν εκ των προτέρων.

Περισσότεροι από 20 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και μήνες σ' ένα φαύλο κύκλο βίας που η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να χαλιναγωγήσει.

Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 20 Ιρακινοί σκοτώνονται κατά μέσο όρο καθημερινά σε επιθέσεις. Τακτικοί στόχοι, οι δυνάμεις της τάξης μοιάζουν ανίκανες να βάλουν ένα τέλος στο λουτρό αίματος.

Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τις τελευταίες επιθέσεις, αλλά αυτού του είδους οι επιθέσεις αποδίδονται συχνά από την κυβέρνηση σε σουνιτικές οργανώσεις.

Οι εντάσεις ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες είναι βαθιές στο Ιράκ και αποτελούν πλέον πολιτικό επιχείρημα, καθώς χρησιμοποιούνται τόσο από το σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, όσο και από τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Οι δύο βόμβες εξερράγησαν σήμερα γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Σααντίγια, κοντά στην πόλη Χάνακιν, όπου 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση καμικάζι χθες, Δευτέρα.

Η Σααντίγια βρίσκεται σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή, καθώς η αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν θέλει να την περιλάβει στην επικράτειά της, κάτι που η κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη αρνείται κατηγορηματικά.

Οι εξεγερμένοι διεξάγουν τις επιθέσεις τους επωφελούμενοι από την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις κουρδικές και τις αραβικές δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές αυτές.