Η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προϋπόθεση για εισχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, Μπόζινταρ Τζέλιτς.

"Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, η απάντηση είναι όχι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλιτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, στο σερβικό κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης είπε μάλιστα ότι αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από εκπροσώπους αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των ΗΠΑ.

"Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, εντάχθηκαν και στο ΝΑΤΟ, αλλά η εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν διαφορετική και δεν είχαν δεχθεί, επίσης, βομβαρδισμούς. Η Σερβία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη και η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το ΝΑΤΟ μέσω αυτού του προγράμματος", υπογράμμισε ο κ. Τζέλιτς.