Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν απέδωσε τα εύσημα στο Μαυροβούνιο για τον εποικοδομητικό ρόλο και τη συνεισφορά του στη διαφύλαξη και βελτίωση της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές πλάνο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Ίγκορ Λούκσιτς εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τη δυναμική και πολύπλευρη συνεργασία στις σχέσεις Μαυροβουνίου και Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Λούκσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στην έδρα του ΟΗΕ συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του οργανισμού, τον ΓΓ, Μπαν Κι Μουν και τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης, Τζον Ας.

Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένος για τη συνολική πρόοδο που πέτυχε το Μαυροβούνιο τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο κ. Λούκσιτς τόνισε τη σημασία της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ και των δραστηριοτήτων των χωρών της περιοχής για την επίτευξη των διεθνών προτύπων.

Σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι προσηλωμένο στους στόχους του ΟΗΕ και στις αρχές της Χάρτας του οργανισμού και υπογράμμισε την ετοιμότητα μέσω της συμμετοχής σε όργανα του ΟΗΕ και σε ειρηνευτικές αποστολές να συνεχίσει να παράσχει ενεργή συμβολή στην υλοποίηση της παγκόσμιας ατζέντας.

Οι συναντήσεις ήταν ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η υπεύθυνη προσέγγιση του Μαυροβουνίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό και διεθνές πλάνο, κυρίως μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.