Εμπειρογνώμονες στη Συρία για τα χημικά

Εμπειρογνώμονες στη Συρία για τα χημικά

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει μια «αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων», η οποία θα εξετάσει τις πρόσφατες κατηγορίες που διατύπωσαν και οι δύο πλευρές της συριακής σύγκρουσης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού «ανακοίνωσε την σύσταση μιας αποστολής επαλήθευσης των γεγονότων όσον αφορά τις κατηγορίες για την χρήση χλωρίου στην Συρία», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Η ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή», προσθέτει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες».

Ο ΟΑΧΟ υπογράμμισε εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την «πραγματοποίηση της αποστολής αυτής» και «έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό της».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε την «συγκατάθεσή του» για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, στην οποία ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και επιμελητειακή υποστήριξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κατηγορίες για την χρήση χλωρίου διατυπώθηκαν την ώρα που η Συρία βρίσκεται, επισήμως τουλάχιστον, κοντά στην ολοκλήρωση του χημικού της αφοπλισμού βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο