Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα που έδωσε την Πέμπτη την εντολή διάλυσης της Βουλής και προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου, προειδοποίησε την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, ότι θα έχει να αντιμετωπίσει " μία πρωτοφανή οικονομική κρίση". Αποκλείει τη χρεοκοπία ο υπουργός Οικονομικών.

Η απόφαση του Πορτογάλου προέδρου ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα της Ιβηρικής, στην επίκληση βοήθειας για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έπραξαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοσέ Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση από τη Βουλή του πακέτου μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα, να εκτοξεύσουν το άνοιγμα των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας σε νέα ιστορικά υψηλά από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και να της ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης τοτ ΔΝΤ και της ΕΕ.

"Πήρα την απόφαση να προκηρύξω γενικές εκλογές, δεδομένης της πολιτικής κρίσης που υπάρχει, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία της κυβέρνησης μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στη λήψη μέτρων που θα βοήθησουν τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Η οικονομική κρίση κλιμακώθηκε την Πέμπτη καθώς επισήμως κοινοποιήθηκε η αποτυχία του προϋπολογισμού του 2010, να πιάσει το στόχο που είχε θέσει για μείωση του ελλείμματος.

"Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση ", επεσήμανε ο Καβάκο Σίλβα, που προειδοποίησε ότι "τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανένας δεν θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη".

Αποκλείει τη χρεοκοπία ο υπουργός Οικονομικών

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αντιμετωπίσει "σοβαρό κίνδυνο χρεωκοπίας", τονίζοντας όμως παράλληλα πως δεν είναι πλέον σίγουρος ότι δεν θα καταφύγει σε εξωτερική βοήθεια.

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρεωκοπίας", δήλωσε ο ντος Σάντος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι αναγκαία μια εξωτερική οικονομική βοήθεια, ο ίδιος, αν και μέχρι τώρα απέκλειε κάτι τέτοιο, είπε: "δεν είμαι πλεόν σίγουρος".

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της χώρας Καβάκο Σίλβα προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας "πρέπει να διασφαλίσει τα μέσα ώστε η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", επισήμανε ο ντος Σάντος. "Πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί", πρόσθεσε.