Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε, ότι "αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος", που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία, με τον υπεύθυνο της λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαίου, να διαψεύδει ότι αυτομόλησε. Στο Λονδίνο συνεργάτης του Καντάφι για συνομιλίες.

Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που σύμφωνα με ανώνυμες πηγές όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τυνησία, βρίσκονται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά και ο επικεφαλής διπλωμάτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.

Ο Σοκρί Γκάνεμ, κορυφαίος αξιωματούχος της Λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Μούσα Κούσα στη Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει στό πόστο του.

"Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση", είπε τηλεφωνικά ο Γκάνεμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων της Λιβύης.

Το Λονδίνο εν τω μεταξύ, που δήλωσε χθες ότι ενθαρρύνει όσα από τα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το Λίβυο ηγέτη, να το πράξουν, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον αυτομολήσαντα πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος την περίοδο της τρομοκρατικής ενέργειας στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Στο Λονδίνο συνεργάτης του Καντάφι για συνομιλίες

Η Λιβύη έστειλε ένα στενό συνεργάτη ενός από τους γιους του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian την Παρασκευή.

Το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ένας υπασπιστής του Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "Δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης".

Ο βρετανός διπλωμάτης πάντως τόνισε ότι " Σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία".