current views are: 1

29 Απριλίου 2014
Δημοσίευση20:15

Πούτιν: Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν αντίποινα κατά της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης, όμως θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών στην οικονομία της, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

Δημοσίευση 20:15’
αρθρο-newpost

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης, όμως θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών στην οικονομία της, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης, όμως θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών στην οικονομία της, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να μην καταφύγουμε στη λήψη μέτρων σε αντίποινα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό», δήλωσε ο Πούτιν αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

«Όμως αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί (οι κυρώσεις), φυσικά θα πρέπει να σκεφτούμε ποιος εργάζεται σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, και πώς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν χθες και σήμερα αντίστοιχα μια δεύτερη δέσμη κυρώσεων εναντίον ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που θεωρείται πως πρόσκεινται στον Πούτιν.

«Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμη (κυρώσεων), δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο με τι συνδέεται, διότι δεν υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική κρίση και κάλεσε το Κίεβο και τους φιλορώσους διαδηλωτές να σεβαστούν τη συμφωνία της Γενεύης και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επίθεση Κέρι

Nωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη» αποσταθεροποιώντας την Ουκρανία.

Σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις σε ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον, ο Κέρι υπογράμμισε ότι «το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο» και ότι η Συμμαχία θα υπερασπιστεί κάθε τμήμα του.

«Σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης», είπε ο αμερικανός υπουργός. «Όποιο δρόμο επιλέξει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα σταθούν μαζί στην υπεράσπιση της Ουκρανίας», πρόσθεσε στην ομιλία του την οποία παρακολούθησαν πολλοί υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών και χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Και το πιο σημαντικό, μαζί πρέπει να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρο στο Κρεμλίνο ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο και ότι θα υπερασπιστούμε κάθε τμήμα του», υπογράμμισε ο ίδιος.

Απευθύνοντας εξάλλου μια έκκληση προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ο Κέρι δήλωσε ότι η ενότητα είναι κρίσιμη και ότι οι προϋπολογισμοί άμυνας των κρατών μελών δεν πρέπει να μειωθούν.

«Μαζί πρέπει να απωθήσουμε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα κυρίαρχων κρατών διά της βίας», πρόσθεσε ο Κέρι.
«Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την διατλαντική μας συμμαχία. Η δύναμή μας θα έρθει από την ενότητά μας», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι γεγονός ότι κινδυνεύει ολόκληρο το μοντέλο μας για την παγκόσμια ηγεσία»

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα κάλεσμα για να ξυπνήσουμε» ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια «να προωθηθεί μια διατλαντική κοινότητα πιο ισχυρή, με περισσότερη ευημερία» σημείωσε ο Κέρι.

«Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια να εργάζονται μαζί μας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ευρωατλαντική συμμαχία», υπενθύμισε ο αμερικανός υπουργός.

Όμως «αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία μας διδάσκει ότι η Ρωσία (του προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παίζει με άλλους κανόνες», συνέχισε.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εξαρτώνται από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, αν βοηθήσουμε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές αγορές», επεσήμανε.

 

 


σχετικα αρθρα