Οι συγκρούσεις με βαρέα όπλα συνεχίζονται στο Αμπιτζάν γύρω από την κατοικία του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με κατοίκους της πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν. Οι άντρες του Γκμπάγκμπο αντιστέκονται σε όλες τις θέσεις τους", δήλωσε κάτοικος της συνοικίας που βρίσκεται η κατοικία του πρώην προέδρου.

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Γκμπάγκμπο και των δυνάμεων του Αλασάνε Ουατάρα, τον οποίο έχει αναγνωρίσει ως πρόεδρο η διεθνείς κοινότητα, άρχισαν αργά χθες το βράδυ στην περίμετρο της κατοικίας.

Είναι αδύνατον να διευκρινιστεί αν ο Γκμπάγκμπο παραμένει στην κατοικία του, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα διάφορες πηγές.

Οι προσκείμενες στον Ουατάρα δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίτερα πως κατέλαβαν την έδρα της κρατικής τηλεόρασης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ξέσπασαν τα μεσάνυχτα και συνεχίζονται και στη συνοικία Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

"Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποτρέψει την πρόκληση περαιτέρω βίας στη δυτικοαφρικανική χώρα", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. "Όσο πιο γρήγορα φύγει ο Γκμπαγκμπό, τόσο το ταχύτερο θα σταματήσει η βία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τον Ουαταρά, να ελέγξει τις δυνάμεις του, επικαλούμενο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για απαγωγές και κακομεταχείριση πολιτών. Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέσθηκε επίσης πληροφορίες για δολοφονίες πολιτών από τις προσκείμενες στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεις και υπενθύμισε και στις δυο πλευρές ότι είναι πιθανό να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως υπεύθυνοι εγκλημάτων.

Περίπου 500 ξένοι υπήκοοι κατέφυγαν από χθες το βράδυ σε γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον Τιερί Μπιρκάρ, εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, οι 500 ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων 150 Γάλλοι, αλλά και πολλοί Λιβανέζοι, αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση Πορ-Μπουέ του Αμπιτζάν.

Από τις συγκρούσεις αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 500 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νεκρή από αδέσποτη σφαίρα σουηδή υπάλληλος του ΟΗΕ

Μια σουηδή υπάλληλος του ΟΗΕ σκοτώθηκε χθες το βράδυ στο Αμπιτζάν, πιθανότατα από αδέσποτη σφαίρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας. "Συνέβη χθες το βράδυ. Δέχθηκε μια σφαίρα, πιθανότατα αδέσποτη. Εργαζόταν για τον ΟΗΕ στο Αμπιτζάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Άντερς Γέρλε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η γυναίκα ήταν περίπου 30 ετών και βρισκόταν στο σπίτι της όταν δέχθηκε τη σφαίρα. Στο θάνατό της αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ στη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τη σουηδική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.