Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διαμήνυσαν σήμερα ότι οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά δυνάμεις θα παραμείνουν ενωμένες στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, παρά την απειλή της Μόσχας ότι θα ανταποδώσει με δικές της κυρώσεις εναντίον ξένων εταιρειών του τομέα της ενέργειας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες η Μέρκελ τόνισε ότι η απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει μια ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία.

«Θα ήταν μια ένδειξη αποκλιμάκωσης», είπε η καγκελάριος προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ρωσία θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα, όπως να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που είναι προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου.

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητεί την στρατηγική που ακολουθεί όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Άμπε σημείωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στην Ασία. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», τόνισε.

Αναφερόμενη σε οικονομικά θέματα η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιαπωνία θα κερδίσει τη μακρά μάχη που δίνει κατά του αποπληθωρισμού. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μια παρόμοια άμεση απειλή και δεν χρειάζεται να μιμηθεί τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζει το Τόκιο.