Ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή από αύριο 1η Μαΐου ενός ισλαμικού ποινικού κώδικα βασισμένου στη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), που προβλέπει ως τιμωρία για ορισμένα αδικήματα ακρωτηριασμούς και θάνατο.

Το Μπρουνέι θα γίνει η πρώτη χώρα της ανατολικής Ασίας που θα εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του θρησκευτικού συντηρητισμού που εμφανίζεται και σε τμήματα της γειτονικής Μαλαισίας και Ινδονησίας.

Ο σουλτάνος έκανε την ανακοίνωση στη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Brunei Times.

Όπως είπε, το πρώτο στάδιο της εφαρμογής θα αφορά μόνο αδικήματα όπως αυτά προσδιορίζονται από το κράτος, περιλαμβανομένης της παράλειψης της προσευχής της Παρασκευής. Τέτοιου τύπου αδικήματα τιμωρούνται με την επιβολή προστίμου, με φυλάκιση ή και με τα δύο.

Στο δεύτερο στάδιο, ύστερα από ένα χρόνο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της σωματικής τιμωρίας, όπως μαστίγωση και ακρωτηριασμός, που θα προβλέπεται για αδικήματα όπως η κλοπή και η κατανάλωση αλκοόλ από μουσουλμάνους.

Η θανατική ποινή, περιλαμβανομένου του λιθοβολισμού μέχρι θανάτου, θα ξεκινήσει να επιβάλλεται στο τρίτο στάδιο και θα αφορά αδικήματα όπως μοιχεία, σοδομισμός και προσβολή του Κορανίου ή του προφήτη Μωάμεθ.

Οι περισσότεροι νόμοι θα ισχύουν και για τους μη μουσουλμάνους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία μεταξύ των δυτικών εργαζόμενων στον πετρελαϊκό τομέα του Μπρουνέι- τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες του σουλτανάτου κινεζικής καταγωγής και τους 30.000 κυρίως καθολικούς φιλιππινέζους μετανάστες, Σχεδόν το 20% των 400.000 κατοίκων είναι μη μουσουλμάνοι, περιλαμβανομένων βουδιστών και χριστιανών.