Το λαϊκιστικό, ευρωφοβικό κόμμα Ukip εξακολουθεί να προηγείται των τριών μεγάλων «παραδοσιακών» κομμάτων της Βρετανίας στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το «Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου» του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους Εργατικούς που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 27%. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, καταποντίζονται συγκεντρώνοντας ποσοστά 18% και 8% αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου COMRES που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ITV.

Μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, έδινε στο Ukip ποσοστό 31%, στους Εργατικούς 28%, στους Συντηρητικούς 19% και στους Φιλελεύθερους 9%.

«Ανέκαθεν επιδίωκα να δημιουργήσω πολιτικό σεισμό. Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, όμως δεν πρόκειται να σας πω ψέματα: είμαστε σε καλό δρόμο όμως ακόμη έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά», σχολίασε ο Φάρατζ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άνοδος του κόμματος που αυτοπροβάλλεται ως «κατά του κατεστημένου» συνεχίζεται αμείωτη παρά τα πυρά που δέχεται από τα παραδοσιακά βρετανικά κόμματα αλλά και τα μέσα ενημέρωσης τα οποία καταγγέλλουν κυρίως τις ρατσιστικές ή ξενοφοβικές δηλώσεις πολλών υποψηφίων του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της COMRES, το 32% των Βρετανών χαρακτηρίζουν το κόμμα του Φάρατζ «ρατσιστικό», όμως ταυτόχρονα ένας στους τρεις (ποσοστό 33%) πιστεύει ότι το Ukip είναι «πιο έντιμο» από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Το Ukip εκπροσωπείται με εννέα βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Κοινοτήτων.