Το Συνταγματικό Δικαστήριο τη Τουρκίας απέρριψε σήμερα ένα αίτημα να γίνουν διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ορισμένα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν συγκεντρώσεις μετά τις πορείες των μελών τους στο Ταξίμ, παρά το γεγονός ότι περίπου 40.000 αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένως να επιτρέψει στα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν τα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά στην πλατεία αυτή και έχει αντιπροτείνει εναλλακτικές τοποθεσίες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η πόλη προετοιμάζεται για ενδεχόμενες βίαιες συγκρούσεις, καθώς αριστερές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Λίγο καιρό μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στις αρχές του καλοκαιριού στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και διήρκησαν πολλές εβδομάδες.

Την 1η Μαΐου 1977, 34 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των εργατών στην πλατεία Ταξίμ, γεγονός που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και έχει δώσει μεγάλη συμβολική σημασία στην τοποθεσία αυτή.