Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνησή του ότι αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού της χώρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πιθανόν στο εγγύς μέλλον.

Την ώρα που η εξουσία του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της χώρας καταρρέει, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να έχουν καταλάβει κτίρια αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από την αστυνομία, ορισμένοι επικρίνουν την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει παραλύσει από τις εσωτερικές έριδες.

"Η χώρα αξιώνει δράση και αποτελέσματα. Αν υπάρξει μια τέτοια δράση και αποτελέσματα αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Αν στο εγγύς μέλλον δεν υπάρξει μια τέτοια δράση και αποτελέσματα αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές (στο πολιτικό) προσωπικό", σημείωσε κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γιατσενιούκ σημείωσε ότι ελπίζει πως θα είναι θετική η απόφαση που θα λάβει αργότερα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσον αφορά ένα σχέδιο διάσωσης της Ουκρανίας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα προσφέρει την ώθηση που χρειάζεται η κυβέρνησή του, η οποία έχει πληγεί από τα ορισμένες φορές αντικρουόμενα μηνύματα που δέχεται.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί θα καταθέσουν στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας σε πανεθνικό επίπεδο για την ουκρανική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα, "τα ζητήματα αυτά που ανησυχούν σήμερα την Ουκρανία", στις 25 Μαΐου, οπότε αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην χώρα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά θα αποτελέσει μια προσπάθεια ανταπόκρισης στα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία σε τουλάχιστον δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στις 11 Μαΐου.