current views are: 1

1 Μαΐου 2014
Δημοσίευση11:09

Κύπρος: Στην ανεργία επικεντρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με πορείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αυξημένη ανεργία οι εργαζόμενοι της Κύπρου τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Δημοσίευση 11:09’
αρθρο-newpost

Με πορείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αυξημένη ανεργία οι εργαζόμενοι της Κύπρου τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με πορείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην αυξημένη ανεργία οι εργαζόμενοι της Κύπρου τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά.

 Η αριστερή Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, (ΠΕΟ) και τουρκοκυπριακές συντεχνίες θα οργανώσουν το απόγευμα κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Λήδρας Πάλας και συνάντηση με την αντίστοιχη πορεία των τουρκοκυπριακών οργανώσεων σε γήπεδο στη νεκρή ζώνη.

Ομιλητές στη συγκέντρωση θα είναι ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής “Ντεβ-Ις” Μεχμέτ Σεγίς.

 Ο Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του για την ημέρα ανέφερε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική και θεσμική στήριξη των συμβάσεων εργασίας και κάλεσε την πολιτεία να παρέμβει και να στηρίξει τους εργαζόμενους.

 

Επισήμανε ότι αρκετοί εργοδότες προσπαθούν και βρίσκουν με το προσωπικό τους τρόπους συνεννόησης αλλά άλλοι εκμεταλλεύονται την κρίση και την υψηλή ανεργία με στόχο τη συμπίεση του εργατικού κόστους για βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους μέσω αύξησης των ωρών εργασίας και μείωσης των μισθών που καταβάλλουν.

Ο γενικός γραμματέας της δεξιάς Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να κατοχυρωθούν και νομικά, υπό το φως του γεγονότος ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την κρίση και προβάλλουν απαράδεκτες αξιώσεις.

 Πρόσθεσε πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις, γιατί κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά η εργοδοτική πλευρά θέτει απαράδεκτες αξιώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εργατική αναταραχή.

 Ο γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ) που είναι μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους, τόνισε την ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί κάποιους όρους της συμφωνίας με την τρόϊκα.

Ζήτησε επίσης να διασφαλισθεί ότι οποιαδήποτε κενή θέση θα δίδεται πρώτα σε Κύπριο και μετά σε κοινοτικούς ή άλλους εργάτες.

 Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας εν μέρη σε συντεχνιακές επικρίσεις, τόνισε σε δηλώσεις της ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διέρχεται ο τόπος η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εργοδότηση ανέργων, ώστε να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε πως λαμβάνονται μέτρα και προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για εργοδότηση όσο περισσότερων Κυπρίων είναι δυνατόν, ειδικά στην τουριστική βιομηχανία, που δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση

 «Δεν νοείται η ανεργία να έχει φτάσει στο 17 τοις εκατόν και να μην εργοδοτούνται συμπατριώτες μας σε έναν τομέα στον οποίο υπάρχουν θέσεις εργασίας,» ανέφερε η υπουργός.

 

σχετικα αρθρα