Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Λιγότερο από διάστημα ενός μήνα απομένει για τις ευρωεκλογές, που θα εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η μεγάλη ανησυχία των Βρυξελλών είναι το «ρεύμα» που έχουν τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και ιδιαίτερα, τα ποσοστά που θα αποσπάσουν, αλλά και το εάν τελικά καταφέρουν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Τα κόμματα που τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 30%, σύμφωνα με το think tank, Open Europe, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το 24,9% της κάλπης του 2009.

Στη Βρετανία το UKIP του εκκεντρικού Νάιτζελ Φάρατζ -o οποίος δέχθηκε χθες ένα αυγό στο κεφάλι, από διαδηλωτή- «σαρώνει» δημοσκοπικά, αφήνοντας πίσω του τα τρία μεγάλα παραδοσιακά κόμματα. Σε έρευνα του ινστιτούτου COMRES, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ITV, το  «Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου» συγκέντρωσε 38%, έναντι 27% των Εργατικών, 18% των Συντηρητικών και 8% των Φιλελευθέρων.

Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν επίσης προηγείται. Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποίησαν πριν από λίγες ημέρες το BFMTV και η Nice Matin, το ακροδεξιό κόμμα συγκέντρωσε 24%, το κεντροδεξιό UMP 22% και το Σοσιαλιστικό του Φρανσουά Ολάντ 20%. «Οι Γάλλοι έχουν απολέσει τον έλεγχο της τύχης τους: των συνόρων τους, του νομίσματός τους και των οικονομικών τους», υποστήριξε χθες η Λε Πεν, η οποία θέλει η χώρα της να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να διεξαγάγει δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Στη Δανία, το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα των Δανών βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις με περίπου 27%, το Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας συγκεντρώνει περίπου 20%, ενώ το ουγγρικό Jobbik είχε συγκεντρώσει 20% στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι για να σχηματιστεί ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές που θα προέρχονται τουλάχιστον από το 1/4 των χωρών της ΕΕ (7 χώρες), με τον αριθμό των 38 βουλευτών να είναι εξαιρετικά πιθανός.

Η Λε Πεν μαζί με τον ολλανδό -γνωστό και μη εξαιρετέο- Χέερτ Βίλντερς έχουν καταστρώσει πλάνο προς μία τέτοια κατεύθυνση. Το Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας, το βελγικό Βλάαμς Μπέλανγκ, η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το Σλοβενικό Εθνικό Κόμμα, και οι Σουηδοί Δημοκράτες θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Εθνικό Μέτωπο και το Κόμμα για την Ελευθερία, ώστε να λάβουν χρηματοδότηση άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, όπως και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχουν ήδη αρνηθεί τη συνεργασία με την γαλλική ακροδεξιά, ακολουθώντας «μοναχικό» δρόμο.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, παρά το πολιτικό «μωσαϊκό» διαφορών το οποίο σχηματίζουν δείχνουν ότι εκμεταλλεύονται την πρόθεση αποδοκιμασίας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιτότητα, ανεργία και αντιλαϊκές πολιτικές γιγάντωσαν τα ακροδεξιά, ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά αυτά κόμματα που είναι έτοιμα να «χτυπήσουν» την Ε.Ε. εκ των έσω...