Οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται για την απελευθέρωση των επτά ομήρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι οποίοι κρατούνται στο Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη φάση», δήλωσε σήμερα στη Βέρνη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, ο Σταϊνμάγερ είπε πως εξαιτίας της «ιδιαίτερα ευαίσθητης φάσης των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή» δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της κατάστασης.

Από τη δική του πλευρά ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι στη συνάντηση επαναλήφθηκε ο στόχος του ΟΑΣΕ και της Γερμανίας, ο οποίος είναι οι όμηροι, ανάμεσά τους και τέσσερις Γερμανοί, να απελευθερωθούν «χωρίς κανέναν όρο».

Ο Μπουρκχάλτερ είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη» φάση.

«Μιλάμε τηλεφωνικά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα αυτή τη στιγμή», είπε ο Σταϊνμάγερ αναφερόμενος στον Ελβετό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες μετά τη συνάντησή τους.

Ο Σταϊνμάγερ εκτίμησε επίσης ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μια «πολύ μεγάλη πρόκληση για όλο τον κόσμο» και ότι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στη χώρα αυτή αποτελούν την απόδειξη πως «η βία δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Ο Μπουρκχάλτερ, με την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται η προσπάθεια του οργανισμού για να δοθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.

Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές στο υψηλότερο επίπεδο ως προς αυτό, διευκρίνισε ο ίδιος.