Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έδωσε εντολή στο συριακό σκέλος του εξτρεμιστικού δικτύου της, το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, να σταματήσει να πολεμά άλλους τζιχαντιστές στη χώρα αυτή, σε ένα νέο ηχητικό του μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Απευθυνόμενος στον ηγέτη της Αλ-Νόσρα στη Συρία Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι, ο Ζαουάχρι "διατάσσει τον ίδιο, καθώς και τους στρατιώτες του Μετώπου να σταματήσουν αμέσως να πολεμούν" άλλες ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία.

Του ζητεί να "αφιερωθεί στην καταπολέμηση των εχθρών του Ισλάμ, δηλαδή τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ" στη Συρία, "τους σιίτες και τους συμμάχους τους".

Ενας πόλεμος ανάμεσα σε αντίπαλες οργανώσεις ανταρτών, κυρίως μεταξύ του Μετώπου αλ-Νόσρα και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (EIIL) --αν και όλες τάσσονται κατά του συριακού καθεστώτος-- έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων από τον Ιανουάριο στη βόρεια Συρία που διαφεύγει του ελέγχου της Δαμασκού.

Η διαφορά με το EIIL, την οργάνωση που επικρίνεται για τις ωμότητες και τις ηγεμονικές της τάσεις στη Συρία, ξέσπασε πέρυσι όταν ο Ζαουάχρι κατηγόρησε την εξτρεμιστική αυτή οργάνωση για τη βία της εναντίον αμάχων και αντιπάλων ανταρτών και τη διέταξε να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ, δηλώνοντας πρόσφατα ότι το Μέτωπο Αλ-Νόσρα είναι το επίσημο σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στο νέο ηχητικό μήνυμα, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα καλεί εκ νέου τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι να επικεντρωθεί "στο τραυματισμένο Ιράκ όπου χρειάζεται να διπλασιάσετε τις προσπάθειες σας" για να διευρύνετε την επιρροή του σκέλους αυτού του δικτύου στο Ιράκ.

"Αφιερωθείτε στο Ιράκ, ακόμα κι αν αισθάνεστε μια αδικία (...) για να σταματήσει αυτή η σφαγή (στη Συρία). Αφιερωθείτε στην καταπολέμηση των εχθρών του Ισλάμ στο Ιράκ", προσθέτει ο Ζαουάχρι στο μήνυμα αυτό που παρουσιάζει ως "συμβουλή" στο αρχηγό του EIIL.