Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση την ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να απειλεί τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, επισημαίνοντας ότι «τορπιλίζει» τη συμφωνία της Γενεύης κι ενώ την ίδια ώρα το κλίμα στο Σλαβιάνσκ είναι κυριολεκτικά πολεμικό.

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν από τα χαράματα επιδρομή για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν από τους φιλορώσους αυτονομιστές την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας και στέλνοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα από τα οποία κατερρίφθη από τους φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του.

Αυστηρό μήνυμα από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «επιχείρηση αντιποίνων» την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, θεωρώντας ότι εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, παράλληλα, ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της» χώρας για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «η αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 24.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την «καταστροφική» πολιτική τους στην Ουκρανία και την μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσει μια αληθινή διαδικασία αποκλιμάκωσης» της κρίσης, επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Δύση εμποδίζει την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης τασσόμενη υπέρ των αρχών στο Κίεβο.

Ανησυχία Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που κρατούν.

«Παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, στους δημοσιογράφους.

Η Ε.Ε. κάλεσε ταυτόχρονα να δοθεί τέλος σε όλες τις «παράνομες ενέργειες» από μέρους οπλισμένων ομάδων αυτονομιστών. «Τα κατεχόμενα κτίρια πρέπει να εγκαταλειφθούν (και) όλα τα πρόσωπα τα οποία κρατούνται παράνομα απαιτείται να απελευθερωθούν, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ», επισήμανε η Κοτσίγιαντσιτς.