Σημαντική άνοδο εμφανίζουν και σε ποσοστά Γερμανίας οι Πράσινοι μετά τη νίκη στις εκλογές του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης την Κυριακή, με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ να σημειώνει δημοσκοπική πτώση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το «πολιτικό βαρόμετρο» του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF, αν γίνονταν αυτή την Κυριακή εκλογές οι Πράσινοι θα είχαν άνοδο τεσσάρων μονάδων φτάνοντας το 19%. Το ποσοστό της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) πέφτει κατά δύο μονάδες στο 34%. Το ποσοστό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) εμφανίζεται μειωμένο κατά μία μονάδα στο 28%. Μειωμένο επίσης κατά μία μονάδα και το ποσοστό της μετακομμουνιστικής «Αριστεράς» στο 8%. Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων FDP βρίσκεται στο όριο του πλαφόν 5% για την είσοδό του στη βουλή.

Αισθητά μειωμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ. Μόνο το 20% των ερωτηθέντων επιθυμούν το σημερινό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων. Αντίθετα το 48% θα επιθυμούσε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Ένα ‘μεγάλο συνασπισμό’ Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών θα επιθυμούσε το 46% και μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων το 34%. Η δημοσκόπηση του ιδρύματος Forschungsgruppe Wahlen (Φορσουνγκσγκρούπε Βάλεν) πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 29-31 Μαρτίου 2011.