Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε σήμερα την αυξανόμενη καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Αιθιοπία, καταγγέλλοντας την κράτηση την περασμένη εβδομάδα έξι ιστολόγων και τριών δημοσιογράφων.

"Ανησυχώ βαθύτατα για το πρόσφατο κύμα συλλήψεων και το όλο και μεγαλύτερο κλίμα εκφοβισμού που κυριαρχεί στην Αιθιοπία κατά των δημοσιογράφων και των μπλόγκερ", σημειώνει η Πιλάι σε ανακοίνωση της.

"Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος που αφήνεται (ελεύθερος) στις φωνές των διαφωνούντων έχει περιοριστεί σημαντικά στην Αιθιοπία", πρόσθεσε.

Στις 25 και στις 26 Απριλίου, έξι μέλη του ιστολογίου Zone9, στο οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην Αιθιοπία, και τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στην Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι εννέα οδηγήθηκαν στην συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου κρατούνται έκτοτε χωρίς να έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ούτε ακόμη και με την οικογένειά τους.

Στις 27 Απριλίου, οι έξι μπλόγκερ και οι τρεις δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν ενώπιον πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Αντίς Αμπέμπα. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν εξακολουθούν να είναι "αόριστες", καταγγέλλει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Zone9, οι μπλόγκερ και οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι "συνεργάστηκαν με ξένους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...) και υποκίνησαν τη βία μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για να αποσταθεροποιήσουν την χώρα".

Οι αιθιοπικές αρχές διέψευσαν σήμερα ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τις δραστηριότητές τους στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι κατηγορούνται για "σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες".

"Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τον εκφοβισμό και για να αναγκάζονται να σιωπούν οι δημοσιογράφοι, οι ιστολόγοι, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Η συνεργασία με ξένες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έγκλημα", σημείωσε η Πιλάι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την Αιθιοπία ότι βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων σε διεθνές επίπεδο που περιορίζουν στον μέγιστο βαθμό τα περιθώρια της εργασίας των δημοσιογράφων.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τουλάχιστον 10 δημοσιογράφους (χωρίς να συνυπολογιστούν οι 6 μπλόγκερ και οι 3 δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα) στην Αιθιοπία με την επίκληση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, διευκρίνισε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, από την Γενεύη. Οι 8 από αυτούς έχουν καταδικαστεί και οι άλλοι 2 αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

TAGS