Στρατιώτες που μετείχαν στις επιχειρήσεις κατά των εμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό ευθύνονται για εξαφανίσεις πολιτών, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα μιας ομάδας εργασίας του ΟΗΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ομάδα αυτή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει λεπτομερή αποδεικτικά στοιχεία για αρκετές εξαφανίσεις για τις οποίες ευθύνονται"άτομα του στρατού", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Αργεντινός 'Αριελ Ντουλίτζκι, μέλος της αποστολής.

Έκανε λόγο επίσης για "μια αξιόπιστη πληροφορία για συλλήψεις που έγιναν από δυνάμεις του στρατού σε βάρος πολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις", χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του μεξικανού προέδρου Φελίπε Καλντερόν στην εξάρθρωση των καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τη συμμετοχή του μεξικανικού στρατού σε μη στρατιωτικές υποθέσεις.

Ο πρόεδρος Καλντερόν επιστράτευσε 50.000 άνδρες στις επιχειρήσεις κατά των εμπόρων ναρκωτικών από την έναρξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2006. Οι συγκρούσεις που έχουν σχέση με τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν προκαλέσει το θάνατο 35.000 ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τις αρχικές συστάσεις της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ είναι απαραίτητο να καταρτιστούν "πρωτόκολλα που θα καθορίζουν τη χρήση βίας εκ μέρους του στρατού και της αστυνομίας".

Μη κυβερνητικές οργανώσεις που δέχθηκαν ερωτήσεις από την αποστολή, είπαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη χώρα από το 2006, κυρίως στο βόρειο Μεξικό που έχει πληγεί περισσότερο από τα βίαια επεισόδια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ΜΚΟ βλέπουν το χέρι του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά σε πενήντα μεταξύ αυτών βρήκαν αποδείξεις της συμμετοχής ατόμων των δυνάμεων ασφαλείας.

"Ο αριθμός των εξαφανίσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς τη διεξαγωγή επαρκούς έρευνας για τα εγκλήματα αυτά", υπογράμμισε ο Ντουλίτζκι.

Το μέγεθος του φαινομένου με τις εξαφανίσεις αποκαλύφθηκε μετά την ανακάλυψη αρκετών παράνομων ομαδικών τάφων που χρησιμοποιούνταν από τους εκτελεστές των καρτέλ για να κρύβουν τα θύματά τους.

Ένας μεταξύ αυτών ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο και περιείχε 55 πτώματα, ενώ πριν από δύο χρόνια ο Σαντιάγο Μέζα παραδέχτηκε ότι για λογαριασμό των εμπόρων ναρκωτικών διέλυσε μέσα σε οξύ 300 πτώματα αντιπάλων των καρτέλ.

Οι εξαφανίσεις ήταν μια πρακτική που χρησιμοποιείτο τις δεκαετίες του 1960 και 1980 στη διάρκεια του "βρώμικου πολέμου" στο Μεξικό κατά των ακροαριστερών οργανώσεων. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, τουλάχιστον 789 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.