current views are: 1

2 Μαΐου 2014
Δημοσίευση14:57

Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις στην Οδησσό, μάχες στη Σλαβιάνσκ

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η ανατολική Ουκρανία με τις μάχες του ουκρανικού στρατού με φιλορώσους αυτονομιστές να βάφονται με αίμα.

Δημοσίευση 14:57’
αρθρο-newpost

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η ανατολική Ουκρανία με τις μάχες του ουκρανικού στρατού με φιλορώσους αυτονομιστές να βάφονται με αίμα.

«Καζάνι» που βράζει θυμίζει η ανατολική Ουκρανία με τις μάχες του ουκρανικού στρατού με φιλορώσους αυτονομιστές να βάφονται με αίμα. Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών στην Οδησσό, μάχες στρατού με φιλορώσους στη Σλαβιάνσκ.

Τριάντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στο κτίριο που αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πόλη ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο απολογισμό του, ο οποίος έκανε λόγο για 38 νεκρούς. Τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα ή διότι πήδησαν από παράθυρα.

«Πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, χρειάστηκαν (ιατρικές) φροντίδες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα περί εμπρησμού.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την τραγωδία.

Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει, όμως από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν περίπου δέκα άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, ενώ ένας σκοτώθηκε.

Υπο πολιορκία η Σλαβιάνσκ

Στο μεταξύ σήμερα τα ξημερώματα στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Κατά τη διάρκεια της μάχης που ακολούθησε, δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Μια ομάδα ενόπλων εξτρεμιστών επιτέθηκε στους Ουκρανούς στρατιώτες της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας (…). Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους. «Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας», φώναξε μια κάτοικος.

Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών.

Τέτοιες ενέργειες φέρουν την υπογραφή «επαγγελματικών ομάδων δολιοφθορέων» και «στρατιωτών ή ξένων μισθοφόρων», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ που έχει μεταβεί στην περιοχή με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ένας γιατρός.

«Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαρά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών», σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια «πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους».

Προειδοποιήσεις από Μόσχα

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα το Κίεβο να δώσει τέλος στον φόνο των πολιτών του, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένδειξη εγκληματικής ανικανότητας».

«Η προσφυγή στην βία στην νοτιοανατολική Ουκρανία είναι μια ένδειξη εγκληματικής ανικανότητας από την πλευρά των ντε φάκτο αρχών του Κιέβου», αναφέρει ο Μεντβέντεφ στην σελίδα του στο Facebook.

«Οι αρχές οφείλουν (…) να λογικευτούν και να δώσουν τέλος στον φόνο των δικών τους πολιτών. Στην αντίθετη περίπτωση, η χώρα μπορεί να γνωρίσει μια πραγματικά λυπηρή μοίρα», προσθέτει ο Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη για τον πόλεμο κατά του ίδιου του λαού τους βαραίνει αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο Κίεβο».


σχετικα αρθρα