Στη «σωστή πορεία» ώστε να κατορθώσει να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης βρίσκεται η Πορτογαλία, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για την οικονομία της χώρας. Επαίνους για «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις». 

«Η Πορτογαλία έκανε μια πορεία που της επιτρέπει να ανακτήσει την οικονομική αυτονομία της, γεγονός που δίνει νόημα και χρησιμότητα στις θυσίες που υπέστη η πορτογαλική κοινωνία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, παρουσιάζοντας στα μέσα ενημέρωσης τα συμπεράσματα της τρόικας.

Η αποστολή της Τρόικας στη Λισαβόνα, που είχε ξεκινήσει στις 22 Απριλίου, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 1η Μαΐου, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Η επίσημη έξοδος της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται να γίνει στις 17 Μαΐου. Η κυβέρνηση θα πρέπει πάντως να παρουσιάσει τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει, εάν δηλαδή θα επιστρέψει άμεσα στις αγορές χωρίς να προσφύγει σε μια γραμμή πιστώσεων για προληπτικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του πριν από την Δευτέρα, δηλαδή πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.