current views are: 1

2 Μαΐου 2014
Δημοσίευση17:08

Έτοιμες για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δηλώνουν ΗΠΑ και Γερμανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα  Μέρκελ, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες των ενόπλων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία ώστε να πειστούν να σταματήσουν τις αποσχιστικές ενέργειές τους, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Δημοσίευση 17:08’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα  Μέρκελ, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες των ενόπλων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία ώστε να πειστούν να σταματήσουν τις αποσχιστικές ενέργειές τους, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες των ενόπλων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία ώστε να πειστούν να σταματήσουν τις αποσχιστικές ενέργειές τους, απειλώντας με νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ μετά τις συνομιλίες τους, ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι θα κινηθεί γρήγορα και θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα εάν διαταράξει τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα στην Ουκρανία. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το επόμενο βήμα θα αφορά κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας και ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αυτές εάν η Ρωσία παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία. Όπως είπε, θα υπάρχει έτοιμο ένα πακέτο μέτρων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την οικονομία της Ρωσίας, αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο τηρούν ενιαία στάση όσον αφορά το “κόστος” που πρέπει να επιβληθεί στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε από την πλευρά της ότι οι πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας θα καταστούν αναπόφευκτες εάν δεν σταθεροποιηθεί η Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία με βαθιά ανησυχία και ζήτησε από τη Ρωσία να εργαστεί για να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που έχουν συλληφθεί από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Χαρακτήρισε μάλιστα “αισχρή” τη μεταχείριση των παρατηρητών από τους αντάρτες.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, ούτε να υπαγορεύει την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις σε άλλες χώρες, παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο “ευπαθείς” σε τυχόν ρωσικά αντίποινα. Υπενθύμισε όμως ότι ακόμη και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συνεχιζόταν η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και χαρακτήρισε “μη ρεαλιστική” την ιδέα ότι θα κλείσουν οι κάνουλες των ρωσικών αγωγών που τροφοδοτούν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε επίσης την Μέρκελ για τις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματίας και την χαρακτήρισε “ισχυρό εταίρο” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι” να επιβάλουμε κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, είπε από την πλευρά της η καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Η Μέρκελ είπε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να συναντηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας, εφόσον χρειαστεί. “Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που προετοιμάζουμε. Θα προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων. Υπογραμμίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτό που επιθυμούμε”, κατέληξε.


σχετικα αρθρα