Η Αρμόδια Επιτροπή των ΗΕ για θέματα βασανιστηρίων που εδρεύει στη Γενεύη, πρόκειται να προβεί σε αξιολόγηση της Κύπρου στις 8 και 9 Μαΐου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Γενεύη και κοινοποιήθηκε στα κυπριακά ΜΜΕ μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 155 χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση ενάντια στα βασανιστήρια και σε κάθε μορφή βάναυσης και απάνθρωπης μεταχείρισης και τιμωρίας και είναι μέσα στις συμβατικές της υποχρεώσεις να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από δεκαμελή Επιτροπή.

Η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση και θα εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση με την Κυβέρνηση και ΜΚΟ. Η συζήτηση αυτή διεξάγεται στις 8 Μαΐου στις δέκα το πρωί και στις 9 Μαϊού στις 15.00.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και η κατάσταση στις φυλακές, η στρατηγική για αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, μέτρα για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η αντιμετώπιση των αιτητών ασύλου και των παράνομων μεταναστών, η ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων και ο κώδικας που πρέπει να ακολουθείται για τις αστυνομικές ανακρίσεις.

Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τις τελικές της παρατηρήσεις σε διάσκεψη Τύπου στις 23 Μαΐου.