current views are: 2

3 Μαΐου 2014
Δημοσίευση11:19

Αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο για τις αιματοχυσίες- «Πόλεμος» στο Ντονέτσκ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς σε εξέλιξη είναι η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ καθιστώντας το κλίμα… πολεμικό. Τη νύχτα, οι οδομαχίες στο Κραματόρσκ προκάλεσαν το θάνατο άλλων δέκα ανθρώπων, ενώ οι αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν τη σύλληψη 130 ατόμων ως υπαίτιων της χθεσινής αιματοχυσίας στο νέο αυτό μέτωπο.

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς σε εξέλιξη είναι η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ καθιστώντας το κλίμα… πολεμικό. Τη νύχτα, οι οδομαχίες στο Κραματόρσκ προκάλεσαν το θάνατο άλλων δέκα ανθρώπων, ενώ οι αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν τη σύλληψη 130 ατόμων ως υπαίτιων της χθεσινής αιματοχυσίας στο νέο αυτό μέτωπο.

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία καθώς σε εξέλιξη είναι η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ καθιστώντας το κλίμα… πολεμικό. 

Ουκρανικές πηγές κάνουν λόγο για νέες συγκρούσεις με δύο νεκρούς και 15 τραυματίες από διασταυρούμενα πυρά. Νοσοκομειακές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 5.

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας.

Τη νύχτα, οι οδομαχίες στο Κραματόρσκ προκάλεσαν το θάνατο άλλων δέκα ανθρώπων, συνολικά 60, ενώ οι αρχές της Οδησσού ανακοίνωσαν τη σύλληψη 130 ατόμων ως υπαίτιων της χθεσινής αιματοχυσίας στο νέο αυτό μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εικόνες απανθρακωμένων ανθρώπων μέσα στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό, εκεί όπου το βράδυ της Παρασκευής ουκρανοί εθνικιστές έβαλαν φωτιά και έκαψαν ζωντανούς περισσότερους από 30 ανθρώπους αντίκρυσαν φιλορώσοι στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο το μεσημέρι ότι στο Κραματόρσκ, στα ανατολικά της χώρας, έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών.

Το Κραματόρσκ βρίσκεται νοτίως του προπυργίου των φιλορώσων Σλαβιάνσκ.

Ο Βασίλ Κρούτοφ σημείωσε μάλιστα ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά και συνολικά στις ανατολικές επαρχίες δεν είναι μια εξέγερση μικρής κλίμακας, αλλά στην πραγματικότητα «ένας πόλεμος».

Οι… αλληλοκατηγορίες

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους και με αλληλοκατηγορίες εξελίσσεται και σε κυβερνητικό επίπεδο η διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας για τις νέες αιματοχυσίες. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Το Κίεβο και οι δυτικοί χορηγοί του ουσιαστικά προκαλούν την αιματοχυσία και φέρουν άμεση ευθύνη γι αυτό”, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις στον Τύπο του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι αρχές του Κίεβου όχι μόνο είναι ανεύθυνες αλλά μετείχαν άμεσα στο “έγκλημα” που διαπράχθηκε στην Οδησσό. Πρόσθεσε ότι αυτοί που θεωρούν τη “χούντα” του Κιέβου νόμιμη κυβέρνηση μετείχαν επίσης στο “έγκλημα” στην πόλη αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ουκρανική “έγκριση” της “επιχείρησης αντιποίνων” στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τις χώρες της Δύσης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν “παράλογη” την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία όπου η βία κλιμακώθηκε χθες. Η Μόσχα “έχασε” την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι ούτε σε θέση να τις πείσει να “αφοπλιστούν” μπροστά στην “άμεση απειλή για τη ζωή τους”, τόνισε ο ρώσος εκπρόσωπος.

Από την άλλη, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατήγγειλε σήμερα μια «εξωτερική» ανάμειξη στα φονικά επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Οδησσό, τα οποία, σύμφωνα την SBU, «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

«Οι προκλήσεις στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν με μια εξωτερική ανάμειξη και χρηματοδοτήθηκαν από δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους» του καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι δύο αυτοί άνδρες «κρύβονται» στη Ρωσία, ανέφερε η SBU σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες, «πολιτοφύλακες που ήρθαν από το έδαφος» της Τρανσδνειστερίας, της φιλορωσικής δημοκρατίας που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία που δε βρίσκεται μακριά από την Οδησσό «έλαβαν μέρος» στα επεισόδια βίας, τα οποία «οργανώθηκαν από ομάδες σαμποτάζ από τη Ρωσία».

Η επιχείρηση αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο Σεργκέι Αρμπούζοφ και τον πρώην υπουργό Εσόδων Ολεξάντρε Κλιμένκο. Αυτοί οι δύο αποτελούν μέρος της «Οικογένειας», όπως είναι το προσωνύμιο της πολιτικοοικονομικής κλίκας που ενισχύθηκε υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Λαβρόφ για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΟΑΣΕ για αποκλιμάκωση της κρίσης και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι αλωσόρισε την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ τονίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι δυο τους θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Ελβετίας σχετικά με το ενδεχόμενο «ανάληψης μεγαλύτερου ρόλου από τον ΟΑΣΕ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία».

Τα επεισόδια βίας στην Οδησσό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 60 ανθρώπων στο περιθώριο μιας πορείας υπέρ της ενότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, η ομάδα των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατείτο εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ απελευθερώθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, οι παρατηρητές του οποίου υπό στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είχαν μεταβεί στην Ουκρανία, ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας.

«Το προσωπικό της ειδικής αποστολής παρακολούθησης περιμένει τώρα να τους δεχτεί», δήλωσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη σε μια μεγαλύτερη αποστολή του ΟΑΣΕ που συλλέγει πληροφορίες και καταβάλλει προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή της Ουκρανίας.


σχετικα αρθρα