Με το περιουσιακό θα αρχίσουν τις συζητήσεις στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η έναρξη της οποίας έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαΐου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η συζήτηση ενός από τα δύσκολα ζητήματα χωρίς να γίνει γνωστό με ποια άλλη πτυχή θα συνδυαστεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Το εδαφικό, το οποίο είναι συναφές θέμα, δεν το συζητούν οι Τούρκοι και το παραπέμπουν στο τέλος της διαδικασίας.

Στο περιουσιακό, αναμένεται καταρχήν να επανακατατεθούν τα κριτήρια και στη συνέχεια να εισέλθουν οι συζητήσεις στην ουσία. Τα βασικά κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο παρελθόν, είναι αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει βάρος στο τελευταίο, δηλαδή την επιστροφή, ενώ η τουρκοκυπριακή στα άλλα δυο κριτήρια. Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη σκιά των ενεργειών της τουρκικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων στο ζήτημα των περιουσιών. Τελευταία πράξη των ενεργειών είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων και η δυνατότητα που προσφέρει στους Τουρκοκύπριους να προσφεύγουν σε αυτή. Στόχος, η ανταλλαγή περιουσιών: οι Τ/κ να καθίστανται «ιδιοκτήτες» περιουσιών που έχουν περιέλθει στα χέρια της «επιτροπής» μετά από προσφυγή Ε/κ και η Τουρκία να εξασφαλίσει τις περιουσίες Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Η κίνηση της τουρκικής πλευράς στοχεύει όπως, παράλληλα με τις συζητήσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, να εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα, ώστε να θεωρηθούν «κεκτημένα». Οι δυο διαπραγματευτές, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κουντρέτ Οζερσάι, που επέστρεψαν από το ταξίδι τους στη Νότια Αφρική, έχουν προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συναντήσεις έχοντας ετοιμάσει θέσεις και προτάσεις.