Έτοιμος για μία μακροχρόνια μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν. Ραδιενέργεια και στη Ρωσία, η οποία λαμβάνει μέτρα.

"Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να πούμε πότε θα συμβεί, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών.

Δύο ημέρες μετά τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενεργείας, για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα αποφασίσει την έκταση των ζωνών "σύμφωνα με τις συμβουλές και τις προτάσεις των ειδικών".

"Στην Ιαπωνία, ζητούμε από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους κανόνες, διότι εάν το πράξουν, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία τους", δήλωσε ο Ναότο Καν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει κρατικούς πόρους στην ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο και διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σταθμού και να διασφαλίσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα του Τόκιο.

"Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εφημερίδα Mainichi δημοσίευσε χθες, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο, πληροφορία σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση "θα χορηγήσει πόρους ώστε να συμμετάσχει" στη διαχείριση της Tepco. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Μπάνρι Καϊέντα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να μελετήσει τι είδους οικονομική βοήθεια θα χορηγήσει το ιαπωνικό κράτος στην Tepco.

Ραδιενέργεια και στη Ρωσία

Ίχνη ραδιενέργειας που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στη Μόσχα, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Radon, η ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Από τις 23 Μαρτίου, καταγράψαμε ραδιενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τη ραδιενέργεια που διαρρέει σε συνθήκες πυρηνικού ατυχήματος", είπε. Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Ολεγκ Πόλσκι. "Τα ισότοπα δείχνουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται με το δυστύχημα" της Φουκουσίμα, αλλά "τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο".

Η Ρωσία παράλληλα, ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο λόγω της ανησυχίας για πιθανή μόλυνση με ραδιενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός ασφάλειας των τροφίμων.

Η Ρωσία "εξετάζει την κατάσταση σε 300 ιαπωνικά εργοστάσια επεξεργασίας ψαριών στη ζώνη κινδύνου" και είναι πιθανόν να περιορίσει σύντομα τις εισαγωγές από περισσότερα από 200 εξ αυτών", είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ο επικεφαλής της Rosselkhoznadzor, Σεργκέι Ντάνκβερτ. Η Ρωσία εισήγαγε 57.000 τόνους ψαριών και θαλασσινών από την Ιαπωνία τον περασμένο χρόνο, διευκρίνισε ο Ντάνκβερτ.

Τα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 1% των ιαπωνικών εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ιαπωνία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές λαχανικών και γάλακτος από τις περιοχές κοντά στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα στα βορειοανατολικά της χώρας.